gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Kruche z pianką i migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche ciastka babeczki, z delikatną pianką i migdałami. Można użyć innego smaku galaretki. I zamiast śnieżki, kremówkę.

Kruche z pianką i migdałami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche z pianką i migdałami

 

  • Ciasto
  • 25 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

 

  • Pianka
  • bita śmietana śnieżka
  • 200 ml mleka
  • galaretka wiśniowa
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Kruche z pianką i migdałami
Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy dołek dodajemy pozostałe składniki - zarabiamy jednolite ciasto. Schładzamy 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto wycinamy kółka i wylepiamy nimi foremki na babeczki. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180. Pianka - rozpuszczamy galaretkę w wodzie studzimy. Ubijamy śnieżkę dodajemy tężejącą galaretkę - ucieramy. Pianę nakładamy do babeczek - posypujemy pokrojonymi migdałami lub układamy płatki migdałowe tworząc kwiatek. Odkładamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Kruche z pianką i migdałami
Zarabiamy jednolite ciasto schładzamy w lodówce
Kruche z pianką i migdałami
Wylepiamy wyciętymi kółka foremki na babki
Kruche z pianką i migdałami
Przygotowaną pianę nakładamy do babeczek

Tagi:

ciasto