Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kruche z rabarbarem i budyniową pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo kruche i delikatne ciasto. Rabarbar zatopiony w słodkiej piance budyniowo-śmietankowej smakuje wspaniale.

Kruche z rabarbarem i budyniową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z rabarbarem i budyniową pianką

 

  • CIASTO KRUCHE:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BUDYNIOWA PIANKA:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • DODATKOWO:
  • 300g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Kruche z rabarbarem i budyniową pianką
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania kulki. Można także posiekać na stolnicy. Masło powinno być zimne. Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części (2:3) Włożyć do zamrażarki na 30min. Rabarbar pokroić w około 1cm kawałki i zasypać cukrem. Na wyłożoną papierem blaszkę (21x25) zetrzeć większą część ciasta. Najlepiej na tarce jarzynowej. Podpiec 10min w 190*C Białka ubić na sztywną pianę i miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier. Na końcu wsypać proszek budyniowy. Dodać śmietanę, którą delikatnie wmieszać. Piana nieco opadnie. Wylać na podpieczony spód. Wyłożyć rabarbar i zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec w 180*C przez 40min. Smacznego!
Kruche z rabarbarem i budyniową pianką
Składniki na kruche ciasto posiekać i szybko zagnieść. Podzelić na dwie części.
Kruche z rabarbarem i budyniową pianką
Rabarbar pokroić na kawałki i wymieszać z cukrem.
Kruche z rabarbarem i budyniową pianką
Do ubitych białek na końcu wlać śmietanę i delikatnie wymieszać.
Kruche z rabarbarem i budyniową pianką
Na pianę wyłożyć rabarbar lekko wciskając w środek.