czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kruche zawijane ciastka z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne, a do tego dziecinnie proste w wykonaniu ciasteczka. U nas robi je mój synek, przy mojej małej pomocy.

Kruche zawijane ciastka z dżemem

Składniki:

Kruche zawijane ciastka z dżemem

 

  • 200g masła lub margaryny,
  • 500g mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki,
  • 2 żółtka + 2 białka,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • słoik dowolnego dżemu (u mnie domowa konfitura z czarnej porzeczki).

Sposób przygotowania:

Kruche zawijane ciastka z dżemem
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać 1/2 szklanki cukru, surowe żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Całość posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm. Posmarować całe ciasto dżemem i wzdłuż dłuższego boku zrolować. Pociąć na 2-3 cm kawałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch każdego ciastka posmarować lekko ubitym, ale lejącym białkiem i posypać odrobiną cukru. Piec około 15 minut w temp. 170st. Ostudzić i dopiero wtedy zdjąć z blachy.