Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kruche ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo szybkie i bardzo smaczne ciasto kruche ze śliwkami.

Kruche ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ze śliwkami

 

  • Ciasto kruche:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2-2,5 szkl mąki
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szkl cukru
  • mąka
  • Dodatkowo:
  • 60 dkg śliwek
  • 1 op cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kruche ze śliwkami
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę łączymy z margaryną, dodajemy jajko, żółtka, cukry, proszek oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę. Na przygotowanym cieście układamy połówki śliwek. Owoce posypujemy cukrem waniliowym oraz kruszonką. Pieczemy około 40-45 minut w temp. 170 stopni.
Kruche ze śliwkami
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę łączymy z margaryną, dodajemy jajko, żółtka, cukry, proszek oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kruche ze śliwkami
Na przygotowanym cieście układamy połówki śliwek.
Kruche ze śliwkami
Owoce posypujemy cukrem waniliowym oraz kruszonką. Pieczemy około 40-45 minut w temp. 170 stopni.