Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kruche ze śliwkami pod czekoladowymi kropelkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kompozycja świeżych śliwek i kropelek czekolady była bardzo dobra. Wszystkim kosztującym ciasto bardzo smakowało. Ciasto było przeznaczone dla kogoś do poczęstowania, stąd brak przekroju.

Kruche ze śliwkami pod czekoladowymi kropelkami

Składniki:

Kruche ze śliwkami pod czekoladowymi kropelkami

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 200 g masła

Dodatkowo:

Piana:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Owoce:

Posypka:

  • kropelki czekoladowe wg uznania

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Kruche ze śliwkami pod czekoladowymi kropelkami

1.

Kruche ze śliwkami pod czekoladowymi kropelkami
Włożenie do miski wszystkich składników na kruche ciasto

Przygotowałam miskę, do której włożyłam wszystkie składniki na kruche ciasto.

2.

Kruche ze śliwkami pod czekoladowymi kropelkami
Wyrobienie wszystkich składników ciasta kruchego na jednolitą masę i schłodzenie w lodówce

Wszystkie składniki ciasta kruchego wyrobiłam rękami na jednolitą masę. Następnie zawinęłam ciasto w folię silikonową i włożyłam do lodówki, aby się dobrze schłodziło.

3.

Kruche ze śliwkami pod czekoladowymi kropelkami
Wyłożenie ciasta na blaszkę i podpieczenie w piekarniku

Przygotowałam średnią blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Dalej na papier wyłożyłam 2/3 ciasta kruchego. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni i włożyłam ciasto na około 20 minut, aby się podpiekło.

4.

Kruche ze śliwkami pod czekoladowymi kropelkami
Posypanie ciasto bułką tartą i poukładanie wypestkowanych połówek śliwek

Ostudziłam podpieczone ciasto, a potem posypałam bułką tartą. Świeże śliwki umyłam , wypestkowałam i podzieliłam na połówki. Poukładałam na cieście skórką do dołu.

5.

Kruche ze śliwkami pod czekoladowymi kropelkami
Ubicie piany ze szczyptą soli na sztywno oraz z budyniem, a potem wyłozenie jej na śliwki

W osobnym naczyniu ubiłam mikserem białka ze szczyptą soli. Następnie wsypałam budyń w proszku i jeszcze przez chwilę zmiksowałam. Sztywną pianę z budyniem wyłożyłam na śliwki.

6.

Kruche ze śliwkami pod czekoladowymi kropelkami

Teraz wyjęłam z lodówki resztę ciasta kruchego i palcami poskubałam kawałki, które położyłam na pianę.

7.

Kruche ze śliwkami pod czekoladowymi kropelkami

Miałam gotowe kropelki czekoladowe, którymi posypałam wierzch ciasta.

8.

Kruche ze śliwkami pod czekoladowymi kropelkami

Do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni wstawiłam blachę z ciastem na około 45 - 50 minut. Pod koniec najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Kiedy ciasto ostygło posypałam cukrem pudrem. Smacznego !


Tagi:

ciasto owoce