WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Krucho - drożdżowa szarlotka pod bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ulubiona szarlotka mojej rodziny. Pyszne ciasto, kawałki jabłek i słodka, chrupiąca beza. Przepis podpatrzony w jednym z programów Ewy Wachowicz.

Krucho - drożdżowa szarlotka pod bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucho - drożdżowa szarlotka pod bezą

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krucho - drożdżowa szarlotka pod bezą
Drożdże zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy, aż całkowicie się rozpuszczą. Masło siekamy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i zagniatamy. Dolewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je wykładamy na dno blaszki, odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przesmażamy na patelni aż lekko zbrązowieją. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na wyrośnięte ciasto przekładamy jabłka, a następnie pianę z białek. Pieczemy dołem w 180 stopniach ok 50 min, aż do zrumienienia bezy. 
Krucho - drożdżowa szarlotka pod bezą
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia.
Krucho - drożdżowa szarlotka pod bezą
Do o kruchego ciasta dodajemy drożdze i wyrabiamy.
Krucho - drożdżowa szarlotka pod bezą
Jabłka kroimy na cząstki i podprażamy na patelni.
Krucho - drożdżowa szarlotka pod bezą
Na jabłka wykładamy ubitą pianę i zapiekamy.