Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W sezonie grzybowym warto przygotować takie o to pierożki krucho drożdżowe. Można je zjadać na gorąco jak i na zimno. Bardzo polecam.

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami

Składniki:

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami

Ciasto:

Nadzienie:

  • 50 dag leśnych grzybów ( u mnie czerwone kozaki )
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • kminek mielony według uznania

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami
1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby ciepłe mleko, ja wlałam pół szklanki. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło.

2. Nadzienie: Grzyby oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy grzyby i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu ( grzyby puszczą trochę wody ), na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Nadzienie studzimy.

3. Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując pierogi. Pierogi układamy na blasze posmarowanej masłem, układając należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną.

4. Pieczenie: Pierożki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.

5. Podajemy i smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierogów.