SUPERPRZEPIS

Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną

Pyszne krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną. Idealne jako deser do kawy lub herbatki. Każdemu będą smakować.

Składniki:

Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną

 

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 15 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 3 dag drożdży,
  • 2,5 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ słoiczka konfitury różanej.

 

Sposób przygotowania:

Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną

Przygotowanie składników

Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną
Drożdże rozpuszczam w zimnej śmietanie. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtko, cukier puder, drożdże ze śmietaną oraz proszek do pieczenia.

Drożdże rozpuszczam w zimnej śmietanie. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtko, cukier puder, drożdże ze śmietaną oraz proszek do pieczenia.

Zagniatanie ciasta

Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną
Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję na trójkąty.

Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję na trójkąty.

Zwijanie rogalików

Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną
Na kawałki ciasta nakładam porcję konfitury. Zwijam w rogaliki.

Na kawałki ciasta nakładam porcję konfitury. Zwijam w rogaliki.

Układanie na blaszce

Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną
Rogaliki układam na blaszce. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Rogaliki układam na blaszce. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.