Kruchutkie beziki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bezy, beziki, wielbicieli mają wielu. Małe, czy duże zawsze sprawdzą się jako "małe co nieco" po obiedzie.

Kruchutkie beziki

Składniki:

Kruchutkie beziki

 

  • 2 białka jajek
  • 120 g drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Kruchutkie beziki
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodajemy po 1 łyżce cukru (każdą kolejną dodajemy dopiero, gdy poprzednia porcja cukru się rozpuści).

Sztywną masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną tylką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskami małe beziki (można też duże, jednak wtedy czas suszenia będzie dłuższy).

W zależności od wielkości, bezy suszymy ok. 60-90 minut w temperaturze 110 stopni.

Tagi:

jajko jajka