SUPERPRZEPIS

Kruchutkie faworki

  • przejs
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Kruchutkie faworki

Przepyszne kruche faworki, nie tylko na Tłusty Czwartek

Składniki:

Kruchutkie faworki

 

  • 1 szklanka mąki,
  • 6 żółtek,
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 50 dag tłuszczu do smażenia,
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kruchutkie faworki
Ludzie podobno dzielą się na tych, którzy w Tłusty Czwartek jedzą pączki , i na tych, którzy wolą faworki. Ja się zaliczam zdecydowanie do tych drugich. uwielbiam zwłaszcza takie kruche, napowietrzone faworki, stąd obecność w moim przepisie proszku do pieczenia. Jak je robię? Żółtka łączę z mąką, dodaję posiekane masło i resztę składników.Zagniatam gęste, dość twarde ciasto.Uderzam w nie chwilę wałkiem. Formuję kulę, po czym chowam ją do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu z lodówki dzielę ciasto na kilka części.Każdą z nich wałkuję bardzo cienko, przy wałkowaniu staramć się podsypywać mąką jak najmniej. Z ciasta wykrawam paski, robię faworki. Smażę na rozgrzanym tłuszczu. Następnie odsączam na ściereczce i posypuję cukrem pudrem.