kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Kruchy budyniowiec z dżemem truskawkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zrobiłam je, tak na prędce z głowy dla Babci- w jej Dzień Wyjątkowy:-)

Kruchy budyniowiec z dżemem truskawkowym

Składniki:

Kruchy budyniowiec z dżemem truskawkowym

 

  • na ciasto kruche:
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3/4 torebki cukru waniliowego
  • niecała kostka masła (ok. 200g)
  • 4 żółtka
  • masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • mleko(niecałe 2 szkl.)
  • cukier
  • masło
  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypynia
  • dżem truskawkowy

Sposób przygotowania:

Kruchy budyniowiec z dżemem truskawkowym
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części i piec je po 15 minut.
Zagotować gęsty budyń z cukrem. Do ostygniętego dodawać stopniowo masło. Schłodzić masę.
Pierwszy kruchy placek posmarować dżemem, na to masę budyniową, przykruć drugim i posypać cukrem pudrem.
Schłodzić.
Smacznego!:)