czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kruchy jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny, kruchy jabłecznik, idealny do popołudniowej filiżanki herbaty... Poza tym jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

Kruchy jabłecznik Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruchy jabłecznik

 

 

Sposób przygotowania:

Kruchy jabłecznik
1. Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Dodać jajko, wodę i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem. 2. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Masę rozłożyć na cieście. Rozwałkować pozostałą część ciasta, przykryć jabłka. Piec około 20 minut w temp. 200st, potem jeszcze 25-30 minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem. 
Kruchy jabłecznik
zagnieść ciasto, 2/3 wyłożyć na dno formy.
Kruchy jabłecznik
Jabłka zetrzeć, zmieszać z cukrem i cynamonem