Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Kruchy makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruchy drożdżowiec , robi się go szybko i jest smaczny

Kruchy makowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruchy makowiec

 

  • ½ kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • puszka gotowego maku

Sposób przygotowania:

Kruchy makowiec
Mąkę , cukier puder , proszek do pieczenia , śmietanę , żółtka, jajka wymieszać dodać pokrojoną margarynę posiekać i zagnieść szybko ciasto. Wstawić je do lodówki na ok 2-3 h. Po tym czasie ciasto wyjąć podzielić na 2 części , każdą rozwałkować , posmarować masą makową , zwinąć w roladę i papier do pieczenia tak aby miał troszkę luz. Piec ok 30-40 minut w 180 stopniach.
Kruchy makowiec
Mąkę , cukier puder , proszek do pieczenia , śmietanę , żółtka, jajka wymieszać dodać pokrojoną margarynę posiekać
Kruchy makowiec
Zagnieść szybko ciasto i schłodzić je w lodówce
Kruchy makowiec
Każdą część ciasto rozwałkować , posmarować masą makową