Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kruchy mazurek z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast orzechów można dodać np. płatki migdałowe.

Kruchy mazurek z orzechami

Składniki:

Kruchy mazurek z orzechami

 

  • 2 szkl mąka,
  • 6 łyżek śmietana,
  • 2 szt żółtka,
  • 15 dag masło,
  • 5 łyżek cukier puder,
  • 1/2 łyżeczki aromat rumowy,
  • 10 dag orzechy posiekane,
  • 5 dag rodzynki

 

Sposób przygotowania:

Kruchy mazurek z orzechami
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, masło, śmietanę, żółtka i aromat. Wszystko przesiakać nożem, następnie dokładnie zarobić ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę. Wierzch posypać rodzynkami i posiekanymi orzechami, lekko dociskając do ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez około 40 minut na złoty kolor.

Tagi:

mazurek