paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Kruchy placek z czerwoną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

łatwy i szybki deser, na przykład dla niespodziewanych gości

Kruchy placek z czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruchy placek z czerwoną porzeczką

 

  • płat ciasta francuskiego
  • 3 szklanki czerwonych porzeczek
  • cukier kryształ
  • cukier puder
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Kruchy placek z czerwoną porzeczką
Gotowe ciasto francuskie kroimy na 7 cm paski i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym białkiem.Posypujemy obficie cukrem kryształem. Na paskach rozkładamy czerwone porzeczki i posypujemy ponownie cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Cukier puder doda dodatkowej słodyczy, gdyż porzeczki są dość kwaśne.

Łatwy i szybki deser, na przykład dla niespodziewanych gości
Kruchy placek z czerwoną porzeczką
Można nie ciąć ciasta na paski przed upieczeniem
Kruchy placek z czerwoną porzeczką
Białko sprawi że cukier lepiej przyklei się do ciasta
Kruchy placek z czerwoną porzeczką
Owoców rozkładamy jak najwięcej się da na cieście
Kruchy placek z czerwoną porzeczką
Cukier puder doda dodatkowej słodyczy, gdyż porzeczki są dość kwaśne

Tagi:

ciasto placek