anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kruchy placek z nekterynkami i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na spodzie niezwykle smaczne ciasto kruche, rozpływające się w ustach o delikatnie migdałowym smaku. Na kruchym cieście gruba warstwa owocowej masy z nektarynek i śliwek prażonych z cukrem i cynamonem.

Kruchy placek z nekterynkami i śliwkami

Składniki:

Kruchy placek z nekterynkami i śliwkami

 

  • CIASTO:
  • mąka tortowa - 250 g
  • mąka ziemniaczana – 100 g
  • mielone migdały – 50 g
  • masło – 250 g
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • cukier puder – 100 g
  • jajko – 1 szt.
  • wiórki kokosowe – 50 g

 

Sposób przygotowania:

Kruchy placek z nekterynkami i śliwkami
Umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do rondla, wsypać cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie doprowadzić do wrzenia, dodać cynamon, wymieszać. Smażyć na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do rondla z owocami, zmieszać, zagotować i odstawić z ognia. Obie mąki, mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier puder, miękkie masło i jajko utrzeć na jednolita masę. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2:3. Do mniejszej części dodać wiórki kokosowe i krótko zmiksować. Ciasto z wiórkami zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 15 minut do zamrażarki. Większym kawałkiem ciasta wylepić dno foremki o wymiarach 24x36 cm. Ciasto jest dość lepkie, dlatego najlepiej jest je rozsmarować łyżką zwilżoną w wodzie. Na cieście wyłożyć przestudzoną masę owocową. Na owocach rozsypać kruszonkę zrobioną z ciasta wyjętego z zamrażarki. Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec 35 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.