Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Kruchy przekładaniec z sezamem i masą kokosową

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jedne z najlepszych ciast jakie jadłam. Będzie smakowało szczególnie tym osobom, które wolą "bardziej słodkie" wypieki. Gorąco polecam!

Kruchy przekładaniec z sezamem i masą kokosową

Składniki:

Kruchy przekładaniec z sezamem i masą kokosową

ciasto kruche

masa sezamowa

masa kokosowa

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych

masa budyniowa

ponadto:

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Kruchy przekładaniec z sezamem i masą kokosową

ciasto kruche 1

Kruchy przekładaniec z sezamem i masą kokosową
Składniki na ciasto wkładamy do naczynia i zagniatamy

Wszystkie składniki na ciasto kruche wkładamy do jednego naczynia. Szybko zagniatamy. Dzielimy na 3 równe części.

ciasto kruche 2

Kruchy przekładaniec z sezamem i masą kokosową
Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia

1/3 część ciasta kruchego wykładamy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa sezamowa 1

Kruchy przekładaniec z sezamem i masą kokosową
Masę sezamową wykładamy na ciasto kruche

Wszystkie składniki na masę sezamową wkładamy do garnka. Powoli podgrzewamy.

1/3 przygotowanej masy wykładamy na ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez pół godziny. W ten sam sposób przygotowujemy drugi placek.

Na trzeci placek też wykładamy masę sezamowa, ale tutaj dodatkowo robimy masę kokosową.

Masa kokosowa 1

Kruchy przekładaniec z sezamem i masą kokosową
Białka ubijamy na sztywno za pomocą miksera

Białka ubijamy na sztywno za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Jeszcze chwilę ubijamy do połączenia się składników.

Masa kokosowa 2

Kruchy przekładaniec z sezamem i masą kokosową
Ubitą pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi za pomocą łyżki

Ubitą pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi za pomocą łyżki. Wykładamy na kruche ciasto z sezamem. Pieczemy tak jak poprzednie placki.

Masa budyniowa 1

Kruchy przekładaniec z sezamem i masą kokosową
Do masy budyniowej dodajemy wiórki kokosowe.

Z mleka odlewamy pół szklanki. Rozpuszczamy proszki budyniowe i mąkę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Rozpuszczone budynie dodajemy do gotującego się mleka.

Budyń studzimy. Ucieramy z masłem za pomocą miksera. Dodajemy wiórki kokosowe. Łączymy ze sobą.

Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Przełożenie ciasta

Kruchy przekładaniec z sezamem i masą kokosową

Przekładamy ciasto według kolejności:
-ciasto kruche z sezamem
-1/2 masy kokosowej
-ciasto kruche z sezamem
-1/2 masy kokosowej
-ciasto kruche z sezamem i kokosem
- polewa