paula13511

paula13511

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Kruchy Śmietanowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetny Śmietanowiec ! Polecam przepis mojej wspaniałej mamy

Kruchy Śmietanowiec

Składniki:

Kruchy Śmietanowiec

 

  • Kruche ciasto:

 

 

  • Masa:
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 1 litr śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (2x16 g)
  • sok z całej cytryny

 

  • Do dekoracji:
  • wiórki kokosowe
  • kwiatki z opłatka

Sposób przygotowania:

Kruchy Śmietanowiec
Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Razem wymieszać łyżką. Następnie dodać masło, śmietanę, jajka i wódkę. Ponownie wymieszać i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na trzy części i włożyć do lodówki na około 60 minut. Każdy placek upiec osobno w średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do śmietany dodać sok z cytryny i wymieszać. Następnie dodać letnią żelatynę i delikatnie razem wymieszać. Gotową masę podzielić na trzy części.

Do tortownicy włożyć jeden placek ciasta, rozłożyć masę, następnie kolejny placek ciasta, masa, ostatni placek ciasta i pozostała masa. Wierzch ciasta udekorować wiórkami kokosowymi i kwiatkami z opłatka. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.