jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kruchy tort Jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

kruchy tort, doskonały na wieksze okazje

Kruchy tort Jagienki

Składniki:

Kruchy tort Jagienki

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • 12 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 12 dag zmielonych migdałów
  • 4 ugotowane na twardo żółtka
  • 12 dag cukru pudru
  • 1/2 laski utłuczonej naproszek wanilii
  • KREM:
  • 4 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag marmolady brzoskwiniowej
  • MASA NA WIERZCH TORTU:
  • 20 dag cukru pudru
  • 12 dag marmolady
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Kruchy tort Jagienki
KRUCHE CIASTO:
Z podanych składników na kruche ciasto, szybko zagnieść ciasto, z którego upiec w tortownicy, po kolei 4-5 cienkich krążków ciasta. Powinny być lekko złote.
KREM DO PRZEŁOŻENIA:
Białka ubić na pianę z dodatkiem 10 dag cukru pudru. Do piany dodać marmoladę brzoskwiniową. Ucierać masę, aż do uzyskania pulchnego kremu. Kremem smarować cienko krążki i składać je formując tort.
MASA NA WIERZCH TORTU:
Całość smarować masą utartą z cukrem pudrem, marmoladą i sokiem cytrynowym.