Strona główna Krupniczek z ryżem

Krupniczek z ryżem

A.B. - Przepis na: Krupniczek z ryżem offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 258
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Krupniczek z ryżem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

podajemy gorące,w wersji bogatszej wywar możemy sporządzić z żeberka wieprzowego


trudność: łatwe
czas:

Krupniczek z ryżem - SKŁADNIKI:

Krupniczek z ryżem - PRZYGOTOWANIE:

Do 2 litrowego garnka wlewamy wodę i wrzucamy kostki i przyprawy.Ziemniaki i pora kroimy w kostkę,marchew w plasterki,dodajemy natkę. Do gotującej się zupy dodajemy ryż,wszystko gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Po dodaniu ryżu pamiętajmy o zamieszaniu co jakiś czas,by ziarenka nie przywarły do dna.Podajemy gorącą. SMACZNEGO.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Krupniczek z ryżem (strona 1 z 1)  
Doro

Doro
offline

2010-01-16 23:37
Skad wzielas ta nazwe "krupniczek" dla mnie krupnik to z kaszy, nie z ryzu...i ten 1 cm pora, naprawde ciekawy ten twoj przepis....skoro daje swieza wloszczyzne ...to obywa sie bez suszonej....
Skomentuj
Oceń:
0
dusia30

dusia30
offline

2010-01-17 00:16
Smakowicie wygląda.
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2010-01-17 12:39
A ja lubię czasami połączenie świeżych warzyw z suszem,którego zapach bardzo lubię,nazwa jak nazwa.Tak nazywają tą zupkę moje dzieci,gdyż nie lubią kaszy.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-01-17 12:50
Ile plasterkow wychodzi z 1 cm. pora? Pietruszke zielona (natke ) lepiej nie gotowac, tylko wrzucic pokrojona gdy zupa jest gotowa. Nazwa dla mnie tez intrygujaca...
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2010-01-17 13:14
Żeby rozwiać wątpliwości co do nazwy .Trochę informacji :

,, WSZYSTKO O KASZY

Na kasze przeznacza się ziarno jęczmienia, owsa, prosa, ryżu, gryki, kukurydzy i pszenicy.
Kaszami nazywa się całe lub rozdrobnione ziarna zbóż z których zostały usunięte w mniejszym lub większym stopniu części zawierające składniki nieprzyswajalne .

Zanim powstały młyny i mąka, ludność jadała polewkę z kasz, a ziarno było nie czyszczone, tylko łamane lub gniecione .

R O D Z A J E

Kasze krupy - kasze, uzyskane przez obłuszczenie i ewentualne polerowanie ziarna, zachowujące w przybliżeniu charakterystyczny kształt ziarna, z których zostały otrzymane. Należą do nich: pęczak, kasza gryczana, jaglana, ryż
Kasze łamane - kasze o większym stopniu rozdrobnienia, uzyskane za pomocą pocięcia lub połamania ziarna obłuskanego, np. kasza jęczmienna łamana, kasza krakowska.
Kasze drobne - kasze uzyskane w wyniku dodatkowego obtoczenia i wypolerowania ziaren uprzednio pociętych lub połamanych, np. kasza perłowa, manna, kuskus
Kasze gniecione – płatki ryżowe, owsiane, jęczmienne i pszenne ,,

Cytat pochodzi ze strony http://www.leszekgryka.hotel.pl/przepisy/wszystko_o_kaszy.html

Ryż to tez kasza czyli krupy – wniosek – może być krupnik z ryżu .
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2010-01-18 11:18
Buniu,dzięki za poparcie,a już myślałam,że po prostu jest coś ze mną nie tak,może daruję sobie opisy zup,bo niezbyt mi wychodzą
Skomentuj
Oceń:
0
pani_kiciusiowa

pani_kiciusiowa
offline

2012-09-06 16:38
A mnie się przepis bardzo podoba :) (Wspaniały na objawy rotawirusa czy inne problemy jelitowe). Lekki, pożywny Jeśli chodzi o natkę to po 1 nie każdy lubi surową a po 2 nie każdy może jeść surową, więc mimo iż dodana pod koniec gotowania ma ładniejszy kolor i więcej witam nie uważam za coś złego dodania jej wcześniej.
Droga autorko, proszę nie rezygnuj z opisów :] Zawsze znajdzie się ktoś, komu się coś nie podoba. Różni ludzie, różne gusta.. Ja osobiście jestem zachwycona i jutro zamierzam spróbować..
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Krupniki
Krupnik oszczędny Zupa zdrowia z pszenicą, jaglanką i soczewicą Krupnik z kalafiorem
Krupnik z grzybem Krupnik angielski Krupnik na karkówce z młodymi warzywami
Krupnik z kapustą i kaszą jęczmienną Krupnik z pieczarkami Krupnik orkiszowy
Zapka krupniczek  Krupnik z jęczmienną kaszą na udku z kurczaka Krupnik z pęczakiem według pięciu przemian

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane