Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Krupnik 1

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

W rondlu rozgrzać masło, wsypać marchewkę, cebulę i pietruszkę, dusić na małym

Krupnik 1

Składniki:

Krupnik 1

 

  • 4 utarte marchewki
  • 3 posiekane cebule
  • 2 pietruszki pokrajane w małą kostkę
  • 4 łyżki masła
  • 2,5 l wody
  • 1 szkl kaszy perłowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub koperku

Sposób przygotowania:

Krupnik 1
W rondlu rozgrzać masło, wsypać marchewkę, cebulę i pietruszkę, dusić na małym ogniu 15 minut mieszając kilkakrotnie. Wlać wodę, doprowadzić do wrzenia mieszając. Dodać wypłukaną kaszę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia mieszając kilkakrotnie, zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Zupę podawać gorącą posypaną zieleniną.