szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

krupnik jarzynowy z wołowiną i kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

syty krupniczek z kaszą perłową i wołowiną

krupnik jarzynowy z wołowiną i kaszą

Składniki:

krupnik jarzynowy z wołowiną i kaszą

 

  • pól szklanki kaszy perłowej
  • 1,5 litra bulionu wołowego
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • 250 gram chudej wołowiny
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

krupnik jarzynowy z wołowiną i kaszą
Marchew i pora oczyścić i pokroić na plasterki.Cebulę obrać i drobno posiekać.Kaszę wsypać do rondla, dodać tymianek, zalać bulionem, doprowadzic do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 10 minut.Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski, dodać wraz z porem cebulą i selerem pokrojonym w plasterki do kaszy, ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok 20 minut aż mięso i warzywa zmiękną.Zupę doprawic do smaku sola i pieprzem, posypać natką pietruszki.