Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Krupnik na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Z wiejskiego kurczaka zostały podroby, szyja i skóry, ale wystarczyło to na ugotowanie esencjonalnego bulionu.

Krupnik na rosole Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krupnik na rosole

 

  • Składniki na ok. 2,5 litra rosołu:

 

  • elementy kurczaka (ew. kawałek wołowiny)
  • jarzyny do rosołu (patrz inne moje przepisy)
  • lub wcześniej ugotowany bulion - ok. 2 l
  • 4 - 5 łyżek kaszy jaglanej
  • zielona cebulka lub natka pietruszki - ok. 1/2 pęczka)

Sposób przygotowania:

Krupnik na rosole
Przygotuj bulion (jeżeli już masz ugotowany, to tylko zagotuj): mięso umyj, zalej zimną wodą i zagotuj. Do gotującego się mięsa wrzuć jarzynki i gotuj na małym ogniu ok. 1,5 - 2 godziny. Na pół godziny przed końcem dodaj przyprawy. Przecedź bulion i zagotuj raz jeszcze. Dodaj 4 - 5 łyżek kaszy, zamieszaj i gotuj ok. 20 minut na małym ogniu, aż kasza będzie "al dente". Podawaj posypane zieloną pietruszką lub dymką.
Krupnik na rosole
Kawałki i podroby z kurczaka (wiejskiego) - wystarczą na dobry rosół