haniakson

haniakson

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Krupnik na rosole

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zwykły krupnik, ale jaki zdrowy i smaczny!

Krupnik na rosole Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krupnik na rosole

  • 2 litry rosołu (Jeśli zostanie po gotowaniu mięsa)
  • 3 duże ziemniaki
  • włoszczyzna
  • 125 g kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Krupnik na rosole

Wywar zagotować i wrzucić do niego kaszę i pokrojone w duże kostki, obrane ziemniaki. Gotować ok. 15 minut i dodać włoszczyznę, również obraną i pokrojoną w słupki (ja użyłam włoszczyzny mrożonej). Gotować jeszcze 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i mocno podsmażyć na nim cebulkę, wrzucić ją do zupy (jeśli lubimy gęstą zupę to można zrobić zasmażkę, wrzucając do smażącej się cebulki 1 łyżeczkę maki). Doprawiamy krupnik solą i pieprzem, na talerzu posypujemy koperkiem i podajemy z dowolnym pieczywem.

Redakcja poleca: