Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krupnik wiosenny :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatny krupniczek na drobiu z młodymi warzywami.

Krupnik wiosenny :

Składniki:

Krupnik wiosenny :

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 5 młodych marchewek
  • ½ pietruszki ( tak wielkości marchewki )
  • mały młody seler
  • kawałek pora
  • 5 łyżek kaszy pęczak
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 4 młode ziemniaki ( takie większe )

 

Sposób przygotowania:

Krupnik wiosenny :
Umyte mięso , obrane warzywa i ziemniaki ( marchew pokrojona w kawałki , ziemniaki w ósemki ) , przyprawy i kostkę bulionową włożyć do garnka i zalać wodą .Kaszę wypłukać kilkakrotnie zimną wodą i dołożyć do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 45 minut. Wyjąć mięso, seler, pietruszkę , liść laurowy i ziela angielskie . Mięso obrać ze skóry, usunąć kości i chrząstki, podzielić na kawałki i dodać do zupy, razem z masłem. . Wsypać koper .Zamieszać .Doprawić do smaku .Jeśli ktoś lubi można posypać mielonym pieprzem.