Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krupnik z groszkiem i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zaciekawił mnie pomysł na krupnik do którego dodano mrożony groszek i posypano zamiast natką - tymiankiem

Krupnik z groszkiem i tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z groszkiem i tymiankiem

 

  • 1 ,,pałka" ze skrzydła indyka
  • 3 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1 por ( młody lub 1/3 starego)
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki groszku konserwowego ( lub mrożonego)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 łyżki kaszy pęczak
  • kilka listków ( i kawałek gałązki) lubczyku
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 grzybek suszony
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • sól do smaku
  • kilka gałązek świeżego tymianku

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z groszkiem i tymiankiem
Kaszę zalać zimną wodą i odstawić - wypłukać i znów zalać wodą ( robić tak kilka razy w czasie gotowania rosołu).

Obrać i umyć warzywa. Odkroić pół marchewki i odłożyć **.

Pokroić warzywa na mniejsze kawałki. Obrumienić na suchej patelni by poprzez wydobycie naturalnego karmelu nadać rosołowi koloru i smaku .

Umyte mięso z indyka ,zrumienione warzywa , przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, goździk) ,suszony grzybek , lubczyk włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać maggi w płynie i szczyptę soli - doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować aż indyk będzie miękki ( ok.1,5 - 2 godzin ).Gdyby wywar za mocno odparował uzupełnić go wrząca wodą.

Wyjąć mięso i warzywa ,a wywar przecedzić.

Odlać 2 szklanki wywaru na potem.***

Obrać i umyć ziemniaki. Pokroić w ósemki.

Odłożoną marchewkę pokroić w większe słupki.

Do wywaru dodać kaszę, ziemniaki i marchew. Gotować 45 minut .

Wrzucić odsączony groszek ( jeśli bierzemy groszek mrożony to trzeba go wrzucić 10 minut wcześniej). Doprawić zupę do smaku solą. Podawać posypaną listkami tymianku.



*Przepis bazę wypatrzyłam na blogu cooking lessons (http://www.sallypasleyvargas.com/2011/02/goals-ambitions-and-vegetable-barley.html )



**Wrzucam do zupy razem z ziemniakami przed końcem gotowania by była jędrna - reszta warzyw wygotuje się bardzo w rosole



***Mięso z indyka użyję na pilaw z gotowanym indykiem.



****Wywar będzie do popicia lub na inną zupę .



***** Warzywa będą na sałatkę lub np. do farszu do pierogów ( zamrożę).
Krupnik z groszkiem i tymiankiem
Kaszę pęczak trzeba bardzo dobrze wypłukać kilkukrotnie zmianiajac wodę
Krupnik z groszkiem i tymiankiem
Ugotować wywar na indyku -zrumienionych warzywach z przyprawami
Krupnik z groszkiem i tymiankiem
Wyjąć warzywa i mieso -wywar przecedzić przez sito
Krupnik z groszkiem i tymiankiem
Do zupy dodać ogsączony groszek konserwowy i wsypać listki tymianku- doprawic do smaku