Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krupnik z kaszy jęczmiennej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna rozgrzewająca zupa.Obowiązkowo ugotowana na mięsnym wywarze.Często gotuję ją w sezonie zimowym.

Krupnik z kaszy jęczmiennej

Składniki:

Krupnik z kaszy jęczmiennej

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z kaszy jęczmiennej
Udko oczyszczamy,myjemy,następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.Gdy udko jest miękkie wyjmujemy je ( możemy je użyć do drugiego dania ),a wywar przecedzamy.Powinniśmy mieć około półtora litra wywaru. Warzywa obieramy i płuczemy.Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach,a ziemniaki kroimy w niewielką w kostkę. Do przecedzonego wywaru wrzucamy warzywa i opłukaną kaszę.Gotujemy do miękkości.Gdy warzywa są miękkie zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Posypujemy opłukaną i posiekaną natką pietruszki.