niki_ala

niki_ala

Kucharz
[Przepisów: 14]

Krupnik z podsmażanymi ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny i pożywny krupniczek.

Krupnik z podsmażanymi ziemniakami

Składniki:

Krupnik z podsmażanymi ziemniakami

 

  • Składniki na 4 porcje
  • 2 kostki rosołowe ( najlepiej na żeberkach, jeśli będą inne też będzie smacznie)
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 10 dkg warzyw (marchew, seler, por)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku (można także przyprawić wegetą lub tp.)
  • jeśli mam to dodaję:
  • kostki, porcję lub coś na czym ugotuję bulion
  • kiełbasa np. biała

Sposób przygotowania:

Krupnik z podsmażanymi ziemniakami
Jeżeli gotuję bulion na np. kostce, to kość zalewam wodą i gotuję, szumuję. Rozpuszczam kostki rosołowe lub bulion na żeberkach, dodaję kaszę, liść laurowy i ziela angielskie oraz cebulę. Gotuję ok. 15 minut. Jeśli chcę to dodaję np. białą kiełbasę pokrojoną w plasterki (aby mąż się najadł ;)) Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ja robię tak jeżeli mam świeże warzywa, a najczęściej je mrożę w kawałkach i wtedy ich nie trę tylko wrzucam w kawałkach w jakim aktualnie są) i połączyć z resztą. Ziemniaki przekroić na ćwiartki i pokroić w pół plasterki, podsmażyć na maśle (5 minut). Połączyć z zupą. Gotować 10 minut doprawić solą, pieprzem lub też przyprawą typu wegeta. Polecam i życzę smacznego.