szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

krupnik z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Krupnik nieco inaczej bo na słodko

krupnik z suszonymi śliwkami

Składniki:

krupnik z suszonymi śliwkami

 

  • 3 szklanki wywar z mięsa
  • 150 gram suszonych śliwek
  • pół szklanki kaszy perłowej
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

krupnik z suszonymi śliwkami
Śliwki zalać przegotowaną, letnią wodą i odstawić na noc.Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły..Połowę śliwek zmiksować i przetrzeć przez sito, resztę pokroić w cienkie paseczki.Kaszę zalać wywarem mięsnym gotować ok .pół godziny, dodać przetarte śliwki, wywar ze śliwek i pokrojone śliwki. Doprawić miodem, solą i pieprzem. Mieszając gotować ok pół godziny.Po tym czasie zdjąć z ognia ,dodać masło, sól i pieprz.Przelać na talerze.