ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Krupnik z warzywami oraz białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczny, kolorowy krupnik z dodatkiem białej kiełbasy, wygląda bardzo apetycznie i tak samo smakuje.

Krupnik z warzywami oraz białą kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z warzywami oraz białą kiełbasą

 

  • 3 białe kiełbasy
  • 6 brukselek
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • por ok. 10 cm
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • pół korzenia pietruszki
  • woda ok.3 litry
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z warzywami oraz białą kiełbasą
Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy ze skór i trzemy warzywa na tarce o grubych oczkach. Por, jasną jego część kroimy w półksiężyce. Brukselki kroimy na pół i później na plasterki. Wszystko wrzucamy do garnka tylko nie pora, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, solimy. Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy na drobną kostkę i dodajemy pod koniec gotowania. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany por oraz białą kiełbasę i trzymamy przez około 20 minut na całkiem wolniutkim ogniu. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Krupnik z warzywami oraz białą kiełbasą
Odmierzamy pół szklanki kaszy jęczmiennej.
Krupnik z warzywami oraz białą kiełbasą
Kroimy brukselkę na pół a później w plasterki.
Krupnik z warzywami oraz białą kiełbasą
Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
Krupnik z warzywami oraz białą kiełbasą
Warzywa gotujemy z kaszą aż wszystko będzie miękkie.