justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Kruszon z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne ciasto. Zapach cynamonu rozchodzi się po całym domu. Szybko znika ze stołu.

Kruszon z jabłkami

Składniki:

Kruszon z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Kruszon z jabłkami
Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i ponownie posmarować. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać jajka, dodać margarynę o temperaturze pokojowej i cukier. Wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną część zrobić nieco większą żeby wyłożyć nią spód. Jedną część ciasta wymieszać z kakao. Jedną część jasną i tą z kakao włożyć do zamrażalnika. Ostatnią częścią wyłożyć blaszkę. Wyłożyć na nią starte jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Wyjąć z zamrażalnika część ciasta z kakao i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wierzch jabłek. Ubić na sztywno pianę z białek. Położyć na ciemne ciasto. Wierzch posypać startym na dużych oczkach jasnym ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50 minut.