olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Kruszonka do drożdżowek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruszonka to element, bez którego żadna drożdżówka nie powinna funkcjonować. Zatem warto zgłębić tajniki jej przygotowywania.

Kruszonka do drożdżowek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruszonka do drożdżowek

 

  • ¼ kostki masła
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kruszonka do drożdżowek
W naczyniu za pomocą widelca rozgniatam masło. Następnie dodaję cukier, cukier waniliowy oraz mąkę i wyrabiam całość za pomocą ręki, do momentu powstania tzw. „kluseczek” o jednolitej konsystencji. W razie gdyby ciasto za bardzo się kleiło, dodaję więcej mąki. Przygotowaną kruszonkę nakładam na drożdżówki bezpośrednio przed umieszczeniem w piekarniku.
Kruszonka do drożdżowek
W naczyniu za pomocą widelca rozgniatam masło.
Kruszonka do drożdżowek
Następnie dodaję cukier, cukier waniliowy oraz mąkę i wyrabiam całość za pomocą ręki.