minion

minion

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto z gruszkami na budyniu

  • TRUDNOŚĆ: Å‚atwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, aromatyczne ciasto ze słodkimi gruszkami, chrupką kruszonką i delikatnym budyniem. Doskonałe do popołudniowej kawy.

Ciasto z gruszkami na budyniu

Składniki:

Ciasto z gruszkami na budyniu

Składniki na kruche ciasto

  • œ” 2 szkl. mÄ…ki pszennej
  • œ” 150 g margaryny np. Kasi
  • œ” 2 Å‚yżki cukru
  • œ” 1 Å‚yżka cukier waniliowy
  • œ” 3 żółtka
  • œ” 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia

Składniki na budyń

  • œ” 1 budyÅ„ wanilinowy
  • œ” 1 ½ szkl. mleka 0%

Składniki na piankę

Sposób przygotowania:

Ciasto z gruszkami na budyniu
Przygotowanie:

Rozdziel żóÅ‚tka od biaÅ‚ek, mÄ…kÄ™ z 2 Å‚yżkami cukru, margarynÄ…, cukierm wanilinowym, żóÅ‚tkami oraz proszkiem do pieczenia zagnieć dokÅ‚adnie w rÄ™kach, 1/3 część ciasta formujemy w kulÄ™, owijamy foliÄ… i wkÅ‚adamy na ok. póÅ‚ godziny do zamrażalnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 180`C, pozostaÅ‚Ä… część ciasta przekÅ‚adamy do blachy (wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia) tak by ciasto przykryÅ‚o caÅ‚e dno formy (tortownicy) spód ciasta wkÅ‚adamy do piekarnika na ok 15 min.

W rondelku, szklankÄ™ mleka zmieszaj z budyniem i mieszaj aż zgÄ™stnieje, ciepÅ‚y budyÅ„ rozsmaruj na podpieczony spód.

Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry, kładamy na budyniu, pianę z 3 białek ubijamy z 1/3 szkl. cukru na sztywno, dodając na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej masę wykładamy na gruszki. Na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki resztę zamrożonego ciasta ( wierzch ciasta można posypac odrobiną cynamonu).

Pieczemy całe ciasto w 180`C przez ok. 50 min.

Przygotowanie kruchego ciasta

- rozdziel żółtka od białek
- mąkę z 2 łyżkami cukru, margaryną, cukierm wanilinowym, żółtkami oraz proszkiem do pieczenia zagnieć dokładnie w rękach
- 1/3 część ciasta formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na ok. pół godziny do zamrażalnika.
- piekarnik rozgrzewamy do 180`C
- pozostałą część ciasta przekładamy do blachy (wyłożoną papierem do pieczenia) tak by ciasto przykryło całe dno formy (tortownicy)
- spód ciasta wkładamy do piekarnika na ok 15 min.

Przygotowanie budyniu

- w rondelku, szklankę mleka zmieszaj z budyniem i mieszaj aż zgęstnieje
- ciepły budyń rozsmaruj na podpieczony spód

Przygotowanie gruszek

- gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry
- kładamy na budyniu.

Przygotowanie pianki

- pianę z 3 białek ubijamy z 1/3 szkl. cukru na sztywno, dodając na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej.
- masę wykładamy na gruszki.

Przygotowanie całego ciasta ostatni etap

- na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki resztę zamrożonego ciasta ( wierzch ciasta można posypac odrobiną cynamonu)
- pieczemy całe ciasto w 180`C przez ok. 50 min.
Wartości odżywcze na 100g
231 kcal
B 5,49g
T 8,99g
WW 31,78g
Smacznego Emotikon smile