iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kruszonkowe kostki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo smaczne ciasto które jest kruche, a jednocześnie mięciutkie.

Kruszonkowe kostki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruszonkowe kostki

 

Sposób przygotowania:

Kruszonkowe kostki
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka i zagnieść kruche ciasto, następnie schłodzić. Rabarbar obrać i pokroić w plasterki wymieszać z cukrem i rozgotować na koniec dodać szczyptę soli i po wystudzeniu wymieszać z mąką ziemniaczaną.Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć połową schłodzonego ciasta na nim rozsmarować mus rabarbarowy i po wierzchu posypać poskubanymi kawałeczkami pozostałego ciasta( można też zetrzeć na tarce). Truskawki pokroić w plasterki i posypać po cieście. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 45 min po upieczeniu lekko przestudzić i pokroić na porcję takie około 10cm na 10 cm. śmietankę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem, następnie wycisnąć z ozdobnie na środku każdej kostki. Ciasto podawać na ciepło choć zimne też było dobre, śmietanę można zastąpić lodami.
Kruszonkowe kostki
Rabarbar obrac zasypać cukrem i rozgotować
Kruszonkowe kostki
Przestudzona masę rabarbarową wymieszać z mąką
Kruszonkowe kostki
Po wierzchu posypać plasterkami truskawek

Tagi:

jajko jajka