bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Krusztadki z dziczyzną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo ciekawy przepis. Polecam.

Krusztadki z dziczyzną

Składniki:

Krusztadki z dziczyzną

 

  • wątróbki, sól, pieprz i przyprawa myśliwska do smaku, jajko, 4 dag bułki tartej, tłuszcz.
  • Ciasto: 30 dag mąki, 15 dag masła lub margaryny, 2 żółtka, sól.

 

Sposób przygotowania:

Krusztadki z dziczyzną
Mięso i boczek pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać drobno pokrajaną cebulę, zrumienić, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pokrajaną wątróbkę i przyprawy. Następnie wystudzić, zemleć dwa razy, połączyć z jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać nożem z masłem, dodać żółtka i sól, zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Karbowane foremki wylepić ciastem, podpiec w piekarniku. Następnie napełnić je do 3/4 wysokości nadzieniem, przykryć krążkami ciasta, dokładnie obciskając brzegi, wstawić do gorącego piekarnika i upiec.