edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Książkowiec czosnkowo-ziołowy

  • 22
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Drożdżowy chlebek do odrywania z dodatkiem czosnku, ziół, suszonych pomidorów i parmezanu.

Książkowiec czosnkowo-ziołowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Książkowiec czosnkowo-ziołowy

 

  • CIASTO:
  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650 + do podsypania
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka (250 ml) letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • masło do wysmarowania keksówki o wymiarach 10x28 cm
  • DO PRZEŁOŻENIA:
  • 6 dag masła
  • 3 ząbki czosnku
  • około pół szklanki posiekanej natki pietruszki – zwykłej i kędzierzawej
  • około 1/4 szklanki posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 40 g startego parmezanu – z czego około 1/3 do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Książkowiec czosnkowo-ziołowy
Drożdże wymieszałam z cukrem i kilkoma łyżkami letniego mleka, odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopiłam – rondelek pozostawiłam sobie do stopienia masła na przełożenie. Mąkę przesiałam do miski, wymieszałam z solą, dodałam wyrośnięte drożdże, jajka, stopione masło i resztę letniego mleka. Przez co najmniej 10 minut wyrabiałam do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta .



Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówkę wysmarowałam masłem. Zioła opłukałam, dokładnie osuszyłam, posiekałam. Masło rozpuściłam w rondelku, wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyrośnięte ciasto przebiłam, zarobiłam krótko i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowałam na kwadrat o bokach 40x40 cm.



Ciasto posmarowałam masłem z czosnkiem, posypałam ziołami, suszonymi pomidorami i około 2/3 parmezanu. Placek pokroiłam na cztery pasy o szerokości 10 cm, ułożyłam je jeden na drugim. W poprzek przekroiłam na 6 części. „Pakieciki” ciasta układałam w keksówce na dłuższym boku, jeden za drugim. Ostatni kawałek odwróciłam tak, aby posmarowana strona nie była na zewnątrz. Wierzch posypałam pozostałym parmezanem, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wypełniło foremkę, wstawiłam je do nagrzanego do 190 stopni z termo obiegiem piekarnika. Piekłam 30 minut. Z foremki wyjęłam dopiero jak troszkę przestygło.
Książkowiec czosnkowo-ziołowy
Kolejne etapy przygotowania ciasta drożdżowego.
Książkowiec czosnkowo-ziołowy
Posiekane zioła suszone pomidory i czosnek.
Książkowiec czosnkowo-ziołowy
Sposób pokrojenia i składania ciasta....
Książkowiec czosnkowo-ziołowy
Wyrośnięte ciasto gotowe do pieczenia...