Jaka kiełbasa do leczo?

Do leczo możesz użyć tłustej kiełbasy wieprzowej, na przykład białej, parówkowej lub wędzonej. Mięso podsmaż na patelni z cebulą, po czym dodaj je do potrawy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jaka kiełbasa do leczo?
fot. Fotolia
Leczo jest daniem kuchni węgierskiej. Przygotujesz je z pomidorów, papryki, cebuli, smalcu, słoniny i kiełbasy. W polskiej wersji do leczo możesz dodać cukinię, pieczarki, bakłażana i pierś z kurczaka.

Jaka kiełbasa jest dobra do leczo

Jeśli przygotowujesz leczo, unikaj kiełbas suchych, podsuszanych, chudych oraz kabanosów. Po usmażeniu będą one zbyt twarde. Do leczo najlepiej sprawdzi się tłusta kiełbasa wieprzowa. Możesz użyć białej, parzonej, wędzonej, parówkowej oraz surowej. Kiełbasę pokrój w plasterki lub kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni i wsyp do leczo. Danie doskonale smakuje również z parówkami.

Jak zrobić leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą dobrze komponuje się z pieczywem, makaronem, ziemniakami, kaszami i ryżem. Danie jest pożywne i sycące.
  • Rozgrzej patelnię, roztop na niej odrobinę smalcu i podsmaż cebulę.
  • Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i paprykę.
  • Duś na małym ogniu i pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  • Kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż i dodaj do leczo.
  • Całość dopraw pieprzem, solą, papryką mieloną, bazylią i oregano. Wymieszaj i duś jeszcze przez kwadrans.
  • Leczo podawaj na ciepło.
  • Do dania możesz użyć również innych warzyw, na przykład pieczarek, cukinii, bakłażana, kukurydzy, marchewki lub pora.