sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kubeczkowe jogurtowe jest wyjątkowo miękkie i puszyste, oraz odpowiednio wilgotne, takie jak lubimy. Bardzo proste w przygotowaniu. Do jego wykonania nie potrzeba nawet wagi, ponieważ miarką jest kubeczek po jogurcie.

Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami

 

  • 1 kubeczek 125 g jogurtu waniliowego

 

  • 1 kubeczek oleju( niepełny)

 

  • 1 3/4 kubeczka cukru

 

  • 2 kubeczki mąki pszennej
  • 1 kubeczek skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

 

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 1 duża gruszka

 

Sposób przygotowania:

Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami
Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na zmniejszonych obrotach miksera. Następnie dodajemy olej, jogurt, mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i pokrojoną w kostkę gruszkę. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (23 cm) z kominkiem i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika, pieczemy przez ok. 50 minut do tzw suchego patyczka. Ciasto studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce cukru.
Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami
dodajemy olej, jogurt, mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy.
Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami
Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i pokrojoną w kostkę gruszkę.
Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami
Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (23 cm) z kominkiem i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika, pieczemy przez ok. 50 minut do tzw suchego patyczka

Tagi:

jajko jajka