Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler

Inspirująca książka kucharska, która zaraża pasją do gotowania. Magda Gessler, skutecznie rewolucjonizująca polską kuchnię, dzieli się przepisami na smaczne przystawki, zupy, mięsa, sałatki i desery.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler
fot. Informacje prasowe
Wszystkie dania pochodzą z czterech ostatnich sezonów programu telewizyjnego „Kuchenne rewolucje”. Poszczególne przepisy Magdy Gessler opatrzono niezwykle apetycznymi zdjęciami, które zachęcają do samodzielnego wykonania potraw.  

Ponad 60 receptur, pośród których nie braknie zarówno dań tradycyjnych, regionalnych, świątecznych jak i kulinarnych eksperymentów. Wszystkie z nich łatwe w wykonaniu i smaczne jak u mamy. Magda Gessler po raz kolejny pokazuje swoją miłość do kuchni. Dzięki nowym przepisom każdy z nas może nieco zrewolucjonizować swoje smaki. Warto spróbować!

         

Przykładowy przepis z książki Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler:

Dorsz z pieca z warzywami w białym winie

Składniki dla 4 osób:
- 1,5 kg patroszonego dorsza
- 500 ml białego wytrawnego wina
- 3 słodkie czerwone papryki
- 3 ostre czerwone papryki
- 3 cukinie
- 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 2 cytryny
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 100 g masła
- sól, pieprz

               Dorsz z pieca z warzywami w białym winie

Sposób przygotowania:
Rybę umyj, osusz, natrzyj solą i sokiem z cytryny. Zostaw na 2 godziny w chłodnym miejscu. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na połówki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w słupki. Cukinię pokrój na skośne grube plastry. Główkę czosnku przekrój w poprzek. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C. Na dużej blasze lub w brytfannie połóż dorsza, obok połóż warzywa, czosnek, posyp estragonem, solą, pieprzem, wiórkami masła, zalej winem. Całość przykryj folią i piecz przez 25 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 15–20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i kolendrą, z ćwiartkami cytryny.