Kuchnia bliżej natury - czym jest "Cook it Raw"?

Na zaproszenie Wojciecha Modesta Amaro przyjechał do Polski Alessandro Porcelli. Kim jest i czym jest jego dziecko - „Cook It Raw”?

         
ocena: 3/5 głosów: 4
Kuchnia bliżej natury - czym jest "Cook it Raw"?
"Cook it Raw" czyli powrót do natury

Alessandro Porcelli wziął udział w kolacji „Od morza do Tatr” wydanej w restauracji Atelier Amaro w Warszawie, jednej z serii autorskich kolacji, których menu tworzy Wojciech Modest Amaro, okrzyknięty jednym z najlepszych młodych kucharzy świata.

Gość specjalny kolacji, Alessandro Porcelli to jeden z twórców serii spotkań „Cook it Raw”, czyli inicjatywy która za swój główny cel stawia zbliżenie się do natury w kuchni – jest to kulinarny powrót do podstaw, gotowanie ze składników, które można zdobyć samemu i ugotować przy jak najmniejszym udziale nowoczesnych technologii.

Inspiracją i wydarzeniem inaugurującym „Cook it Raw” była pomysł na kolację na jaki wpadł szef kuchni najlepszej restauracji świata – duńskiej Nomy. W 2009 roku zaprosił paru kolegów-kucharzy na wspólne gotowanie, ale tylko ze składników które mieli szansę zdobyć w pobliskim lesie. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, a potrawy jakie powstały z zebranych owoców, grzybów, korzonków i kwiatów, a także atmosfera tamtej kolacji stały się początkiem „Cook it Raw”.

Z czasem spotkania rozwinęły się, jednak w dalszym stopniu są niezwykle elitarne – zapraszani są najlepsi szefowie kuchni z całego świata oraz garstka branżowych dziennikarzy. Idea jest podobna – wspólne gotowanie z produktów świeżych, własnoręcznie zebranych, złowionych i zdobytych. Kucharze postulują gotowanie opierające się na jakości, smaku i świeżości składników bardziej niż na nowoczesnych technikach i technologiach.

Smak "Zanieczyszczenia"

Dużą rolę w spotkaniach odgrywa kwestia ekologii i zanieczyszczenia środowiska, które pozbawia nas świeżych i zdrowych produktów. Jeden z uczestników spotkań, włoski szef kuchni Massimo Bottura po przeczytaniu wstrząsającego raportu na temat przewidywalnego stanu zanieczyszczeń mórz i oceanów w 2050 roku przygotował danie o nazwie „Zanieczyszczenie” z z błotnistych i szarych płynów uzyskanych z ostryg, kalmarów, odmiany trawy morskiej oraz „toksycznej” pianki cytrynowej. Uczestnicy kolacji sięgali po łyżki z pewną rezerwą do czasu aż poczuli smak – orzeźwiający i świeży.

"Cook it Raw" odbywa się w różnych miejscach na świecie – ostatnie trzy spotkania odbyły się we włoskiej Friuli, jesienny - w Laponii (1000 kilometrów pociągiem od Helsinek, przysmakiem okazało się mięso renifera i tamtejszej kuropatwy) oraz ostatni w Japonii.

Podczas wizyty w Polsce Alessandro Porcelli spotkał się także z przedstawicielami Ministerstwa Rolnictwa i Polskiej Organizacji Turystycznej, aby omówić możliwość organizacji następnego spotkania „Cook it Raw” w Polsce. Kwestiami organizacyjnymi miałby się zająć Wojciech Modest Amaro.