glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Kuchnia holenderska: pindasaus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pindasaus czyli polski sos orzechowy. W Holandii spożywany z frytkami, mięsem czy bułką ze smażoną szynką.

Kuchnia holenderska: pindasaus

Składniki:

Kuchnia holenderska: pindasaus

 

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki drobniutko usiekanych orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kuchnia holenderska: pindasaus
Drobniutko usiekany czosnek ucieramy z solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie z majonezem i winem, łączymy z orzechami i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Pod przykryciem wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki. Po holendersku wyśmienity do bułki ze smażoną szynką :)