Kukurydza po kapitańsku

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Młodą kukurydzę obrac z liści, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, gotowac ok

Kukurydza po kapitańsku

Składniki:

Kukurydza po kapitańsku

 

  • 6 kolb kukurydzy cukrowej
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • 200 g wołowiny bez kości
  • 100 g świeżego boczku
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • goździki

Sposób przygotowania:

Kukurydza po kapitańsku
Młodą kukurydzę obrac z liści, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, gotowac ok 45 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu wyjąć, wyłuskać ziarna. Mięso umyć, zmielić, podsmażyć, skropić wodą, posolić i dusić do miękkości. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, włożyć do mięsa w połowie duszenia. Pod koniec duszenia dodać kukurydzę, koncentrat pomidorowy, przyprawy, oprószyć mąką. Przed podaniem połączyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.