agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

kukurydza z groszkiem i masłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Apetyczne danie dla osób lubiących kukurydzę.

kukurydza z groszkiem i masłem

Składniki:

kukurydza z groszkiem i masłem

 

  • 5 kolb kukurydzy cukrowej
  • 300 g groszku konserwowego
  • 1,5 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

kukurydza z groszkiem i masłem
Młodą kukurydzę obieramy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy około 45 minut,odcedzamy i wyłuskujemy ziarenka. Kolejno rozgrzewamy tłuszcz na patelni, dodajemy mąkę lecz jej nie rumienimy. Łączymy z kukurydzą, groszkiem, śmietaną oraz posiekaną natką pietruszki. Kilka minut dusimy na ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku. Gotową kukurydzę podajemy z cielęciną.