iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kukurydziane naleśniki na słono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jedno z tych dań które moje dzieci bardzo lubią, a ja przygotowuję je bardzo okazjonalnie i wtedy smakuje im jeszcze lepiej.

Kukurydziane naleśniki na słono Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kukurydziane naleśniki na słono

 

  • 25 dag mąki kukurydzianej
  • 25 dag maki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 700 ml gazowanej wody
  • dodatkowo:
  • 2 piersi z kurczaka
  • kapusta pekińska 1/2 główki
  • papryka czerwona
  • cebula
  • ogórek kiszony
  • kukurydza
  • majonez
  • keczup

Sposób przygotowania:

Kukurydziane naleśniki na słono
Połączyć obie mąki, dodać sól, olej oraz jajka przy pomocy miksera mieszać dolewając wodę do uzyskania troszkę gęstszego ciasta jak na tradycyjne naleśniki. Rozgrzać największą patelnię jaką mamy i na niewielkiej ilości oleju usmażyć naleśniki, odstawić je do wystudzenia. Mięso ja usmażyłam w papirusie czosnkowo-ziołowym, ale można tradycyjnie w przyprawach. Usmażone mięso wystudzić i pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować i wymieszać z dodatkiem soli oraz pieprzu ziołowego, paprykę, cebulę oraz ogórka pokroić w paseczki (tutaj mamy też otwarte możliwości bo tylko kapusta jest konieczna, a resztę możemy dowolnie komponować)Naleśnika posmarować cienką warstwą majonezu i keczupu na dowolnie ułożyć warzywa, mięso i kukurydzę, założyć jeden bok tak, aby stanowił dół i zwinąć lub złożyć tak, aby całość nam nie wypadała.Można też wszystko uszykować i postawić na stole tak, aby biesiadnicy sami sobie złożyli obiad :)
Kukurydziane naleśniki na słono
Na największej patelni usmazyć naleśniki.
Kukurydziane naleśniki na słono
Kapustę drobno poszatkować i doprawić do smaku.
Kukurydziane naleśniki na słono
Pokroic wszystkie warzywa oraz mięso.
Kukurydziane naleśniki na słono
Naleśniki smarować majonezem i ułożyć resztę składników.