Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Typowa kuchnia fusion- kukurydziane naleśniki ( udawane meksykańskie tortille ) , polski farsz , a sposób podania wzorowany na Spring Rollsach- czyli innymi słowy przegląd lodówki. Ale za to pyszne i ładnie się prezentują.

Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą

 

 

  • Farsz:
  • 1 szklanka gotowanego kurczaka ( z warzywami ) z zupy
  • 2 duże ( lub 4 małe) cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki otrębów żytnich
  • 1/2 szklanki mieszanki usiekanych świeżych ziół ( koper, natka pietruszki, mięta i tymianek)
  • maggi do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku

 

  • Dodatki:
  • 10 liści sałaty
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 20 plasterków ogórka ( nie obranego)
  • 20 kawałków ( 3-4 cm ) dymki
  • 10 małych gałązek mięty
  • 10 małych gałązek natki pietruszki
  • 5 małych gałązek koperku
  • 5 małych gałązek tymianku

 

Sposób przygotowania:

Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą
Przygotować ciasto naleśnikowe miksując mąki z jajkami, mlekiem ,wodą mineralną, 2 łyżkami oleju, szczyptą soli.

Odstawić na 20 minut by ,, dojrzało".

Obrać i drobno usiekać cebule- usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.

Zmielić mięso i warzywa z zupy .

Usiekać zioła.

Wymieszać składniki farszu dodając otręby. Doprawić solą, pieprzem i maggi w płynie.

Na mocno rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażyć naleśniki posypując warstwę wylanego ciasta czarnym sezamem ( trzeba wsypywać zaraz po wlaniu ciasta by się do niego przykleił ).

Usmażone naleśniki zsuwać delikatnie z patelni na talerz Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły. Podsmażyć farsz by był gorący.

Smarować naleśniki farszem.

 Na farszu układać pozbawione grubych nerwów liście sałaty, pokrojoną w paseczki paprykę i ogórek, oberwane listki z ziół i dymkę. 

Zwijać w ruloniki , a potem kroić w słupki.



Podawać z czystą zupą do popicia ( barszcz czerwony , pomidorowa, rosół ) lub dipem do maczania.



* Tą ilość uzyskujemy mniej więcej obierając mięso z górnej części udka, 1/2 marchewki, 1/4 pietruszki i kawałeczka selera.



** Z tych składników wychodzi 10 naleśników ( na typowej patelni do naleśników).
Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą
Przygotować farsz ze zmielonego gotowanego mięsa-smażonej cebuli-pokrojonych ziół i przypraw
Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą
Zmiksować ciasto naleśnikowe z obu rodzajów mąki- jajek-mleka i wody gazowanej
Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą
Usmażony naleśnik smarować farszem i nakładać na niego zieleninę
Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą
Naleśniki rolować dokładnie a potem kroić pod kątem w słupki