SUPERPRZEPIS

Kukurydziano-pszenne bułeczki z ziarnami

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Kukurydziano-pszenne bułeczki z ziarnami Więcej zdjęć (4)

Domowe, kruche bułeczki o niezwykle wyrazistej żółtej barwie i dużej ilości ziaren. Idealne na śniadanie.

Składniki:

Kukurydziano-pszenne bułeczki z ziarnami

 

Sposób przygotowania:

Kukurydziano-pszenne bułeczki z ziarnami
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż zaczną się pienić. Masło stopić, po czym przestudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, utarte żółtka, sól, przestudzone masło oraz śmietankę.

Zagnieść lśniące, jednolite ciasto. Uformować z niego około 10-12 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na 30minut.

Następnie posmarować je białkiem ubitym na lśniącą pianę. Posypać wymieszanymi ziarnami. Piec około 20minut w temp. 200st.
Kukurydziano-pszenne bułeczki z ziarnami
Zagnieśc ciasto, uformować gładką kulę.
Kukurydziano-pszenne bułeczki z ziarnami
Z masy odrywac porcje ciasta, formować bułeczki
Kukurydziano-pszenne bułeczki z ziarnami
Buleczi smarowac białkiem, posypac ziarnami