mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

kule śniegowe wg mikasia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne ptysiowe kule w klimacie zimowym:)bez nadzienia

kule śniegowe wg mikasia

Składniki:

kule śniegowe wg mikasia

 

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypywania
  • cukier waniliowy-prawie całe opakowanie

Sposób przygotowania:

kule śniegowe wg mikasia
W rondelku zagotować wodę z masłem i odrobiną soli. Następnie wsypać mąkę i dokładnie mieszać żeby nie powstało grudek, nie zdejmując z ognia nadal mieszać do uzyskania szklistej masy. Jak już taka będzie, zdjąć z ognia, przestudzić a potem ucierać mikserem jeszcze 10 minut dodając po jednym jajku. Wyrobioną masę wstawić do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone ciasto nabierać łyżeczką i mokrymi rękami formować kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między kulkami 5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 20 minut na złoty kolor. Przygotować cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym (ja rozcierałam waniliowy w moździerzu- zboczenie zawodowe;). Gotowe kule jeszcze ciepłe posypać cukrem i gotowe.

Tagi:

jajko jajka