Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2807]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Kulebiaczki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kulebiaki z nadzieniem z kapusty z grzybami , w cieście francuskim to bardzo smaczne danie.

Kulebiaczki z kapustą i grzybami

Składniki:

Kulebiaczki z kapustą i grzybami

  • 1 mrożone ciasto francuskie
  • ½ kg kapusty z grzybami
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Kulebiaczki z kapustą i grzybami

Ciasto rozmrozić . Przeciąć na pół . Na każdą połówkę nałożyć ½ farszu . Złożyć . Przyciąć na kształt dużych pierogów. Zlepić , podwijając ozdobnie brzegi. Z obciętych boków zrobić dekoracje . Przykleić je na kulebiaczki . Posmarować ciasto żółtkiem . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Kulebiaczki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec do zarumienienia przez 30- 45 minut. Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia. Można robić kulebiak w kształcie rulonu . Ja robię kulebiak z gotowej kapusty z grzybami którą mam zawsze zamrożoną na zapas