vesenka

vesenka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Kulebiak wg vesenka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny grzybowy farsz w chrupiącym drożdżowym cieście czyli pyszny obiad pachnący lasem.

Kulebiak wg vesenka

Składniki:

Kulebiak wg vesenka

 

  • mąka pszenna [40 dag] (u mnie pełnoziarnista)
  • drożdże [1 łyżeczka] (czubata, suszonych. mam piekarskie, tych oetkera trzeba by dać z kopiastą
  • sól [1 łyżeczka]
  • cukier [1 łyżeczka]
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • mleko [150 ml] (ciepłego)
  • olej [4 łyżki]
  • cebula [1 szt.]
  • grzyby [50 dag] (świeżych lub mrożonych, leśnych)
  • pieprz (do smaku)
  • olej [1 łyżka] (do smażenia)
  • zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
  • białko z jajka [1 szt.] (do posmarowania ciasta)

 

Sposób przygotowania:

Kulebiak wg vesenka
z mąki, mleka, drożdży, cukru, żółtka, oleju i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W czasie jak ciasto wyrasta przygotowujemy farsz: Grzyby oczyszczamy, myjemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju cebulkę. Jak się zeszkli dodajemy grzyby. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy. Zostawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w dość cienki prostokąt, na połowie układamy farsz, przykrywamy drugą połową, sklejamy jak pieroga. Wierzch smarujemy białkiem, sypiemy solą i ziołami. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 30 minut.