Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Kulebiak idealny

Kulebiak z czerwoną kapusta i rybą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju wypieki z ciasta francuskiego .Ten najlepiej robić jak już ma się gotowa duszoną kapustę czerwoną .

Kulebiak z czerwoną kapusta i rybą

Składniki:

Kulebiak z czerwoną kapusta i rybą

 

  • 1,5 szklanki duszonej czerwonej kapusty ( ja miałam doprawioną żurawiną )
  • 1 płat Pangi
  • 1 ciasto francuskie mrożone
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia
  • żółtko do posmarowania ciasta

 

Sposób przygotowania:

Kulebiak z czerwoną kapusta i rybą
Kapustę na wszelki wypadek dobrze odsączyć na sicie by nie było w niej soku .Rybę posolić i popieprzyć .Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć na nim rybę w całości z jednej i drugiej strony .Nie trzeba rumienić . Rozłożyć płat ciasta . Przeciąć na 3 części . Na jednym kawałku ciasta położonym na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ) ułożyć kapustę a na niej płat ryby. Przykryć drugim płatem .Zasklepić brzegi . Z trzeciego kawałka ciasta zrobić dekoracje. Można oczywiście robić dowolne dekoracje ( gwiazdki, kwiatki, choinki ). Rozgrzać piekarnik do 20 stopni .Wstawić blachę i piec 25-35 minut aż kulebiak będzie rumiany . Podawać z czystą zupą rybną do popicia ( lub czystym barszczem czerwonym ).Na Wigilię można zrobić taki kulebiak z kapustą iż grzybami i rybą . Można z tej porcji zamiast jednego dużego kulebiaka zrobić 4 małe porcje.